Bio

DJ Maesch: plaatjes draaien als passie

Het publiek laten genieten van muziek. Als allround DJ Maesch (alias van Hans van der Maas, 56 jaar) stem ik mijn plaatjes af op de sfeer van een evenement, op de stemming van het publiek. Willen ze dansen of willen ze luisteren? En ik put uit vijf decennia muziek, in vrijwel ieder genre.

Het begint eind jaren 60. Jongenskamer met posters van muzikanten aan de muur. Een pick-up met de eerste singles. Iedere zaterdagmiddag gekluisterd aan de Top 40 van Veronica, met de cassetterecorder in de aanslag om de nummers op te nemen. Ik knutsel in die tijd zelf ook hitlijstjes en radioprogrammaatjes in elkaar, inclusief zelfgemaakte jingles. Jarenlang, iedere dag luisteren naar muziek en nu nog herinner ik me feilloos de nummers die ik toen draaide. De eerste tonen van een intro zijn voldoende om titel en artiest te noemen. Je hebt er verder niets aan, maar leuk is het wel.

Muziekbladen
Na de middelbare school zit ik met mijn handen in het haar. Als voetballer (passie nummer twee) blijk ik niet goed genoeg en in de muziek is geen droog brood te verdienen. Ik worstel me door het leven met baantjes die me nauwelijks kunnen bekoren en die me op de been houden vanwege het geld dat ze opbrengen. De boodschappen moeten immers ook worden betaald. In 1995 doet zich de situatie voor dat ik voor mezelf kan beginnen, als tekstschrijver. Ik grijp het met beide handen aan en mijn bestaan als zelfstandig ondernemer begint. Eerst in de reclamewereld en later voor een appel en een ei voor muziekbladen. Maar… de eerste stap naar mijn passie is gezet.

Muziekevenementen
Wanneer ik in 2008 de kans krijg recensies te gaan schrijven voor muziekkrant OOR neem ik die uiteraard met beide handen aan. Het begint te borrelen, de weg in de muziekwereld gaat open, mijn hartstocht manifesteert zich en nu in ondernemerschap. Je geld verdienen in de muziek, zou het dan toch kunnen? Een paar jaar later begin ik met het organiseren van muziekevenementen, onder de naam QuiteQuiet. Luistermuziek voor een muisstil publiek. In Gouda, Rotterdam, Delft en Leiden. Intussen word ik mondjesmaat gevraagd om plaatjes te draaien op feesten en partijen. Met geleende apparatuur ga ik af en toe op pad en dan valt het kwartje.

Knalfeest
Eind 2016 schaf ik eigen DJ-apparatuur aan, noem me als artiest voortaan DJ Maesch, laat een logo ontwerpen, bouw een website en een Facebook-pagina en begin me zichtbaarder te maken in de markt. Met succes, want het aantal aanvragen loopt al snel fors op. Vrijwel ieder weekend sta ik ergens in het land te draaien, soms twee keer. Als DJ Maesch start ik ook eigen dansfeesten voor 40plussers in Utrecht en Roosendaal. Onder de titel ‘slapen kan altijd nog’ krijg ik, samen met Jennet Boon, iedere editie de zalen en de dansvloer vol. Met pop, rock, disco, soul en funk van de jaren 60 tot nu. Muziek is nu de basis van mijn leven als DJ Maesch en iedere nieuwe DJ-aanvraag neem ik gretig aan. Met een knalfeest als ultiem doel.

Advertentie